Ajurvédske recepty na zimu
Chladné zimné mesiace s dlhými a tmavými večermi môžu v nás vyvolať pocit skľúčenosti a túžbu po prvých slnečných lúčoch jari. Drsné počasie môže tiež spôsobiť, že sa budete cítiť utiahnutí a malátni. Ak chcete predísť "winter blues" a pripraviť sa na nasledujúcu jarnú sezónu, zaradťe do vášho jedálnička tie správne jedlá.
Jedným zo spôsobov, ako to dosiahnuť, je zvoliť si ingrediencie s horkastou a štipľavou chuťou, aby ste podporili pravidelné vylučovanie a znížili zimnú stagnáciu. Ohrievajúce a kyslé, fermentované jedlá sú tiež skvelými možnosťami, pretože môžu prebudiť studený žalúdok, zlepšiť krvný obeh a zrýchliť metabolizmus.
Fermentované potraviny, ako napríklad nakladané zeleniny, boli v tradične rozšírenejšie kvôli obmedzenej dostupnosti čerstvých produktov. Tieto jedlá sa dajú ľahko pripraviť doma a môžu podporovať funkciu žlčníka a pečene a pomôcť vyplaveniu tráviacich enzýmov.
Na to, aby sme si užili zimné mesiace naplno, je dôležité zaradiť do svojho jedálnička ľahšie a hrejivé jedlá, ako sú horké a štipľavé jedlá a fermentované potraviny, aby sme sa prichystali na nadchádzajúcu jarnú sezónu.
Pozbierali sme pre vás naše najobľúbenejšie ajurvédske recepty, ktoré vás zaručene zahrejú počas najchladnejších mesiacov:
- Škoricová ovsená kaša s mandľami a s mandľovým nápojom
- Dusená maslová tekvica
- Tekvicový chlebík
- Kapustová polievka
- Cícerové curry s listovou zeleninou
Škoricová ovsená kaša s mandľami a mandľovým nápojom
Ingrediencie:
- 2 polievkové lyžice mandlí
- 1/4 lyžičky kardamónu
- 1/4 lyžičky škorice
- 1 čajová lyžička ghee
- 1 čajová lyžička javorového sirupu
- 1 šálka mandľového nápoja
- 1/2 šálky ovsených vločiek
Postup:
1. Mandle namočíme na noc do vody a ráno ich ošúpeme. Pomelte ich v mlynčeku spolu s ovsenými vločkami.
2. Vložme zmes ovsených vločiek a všetky korenie do hrnca. Použime dvojnásobné alebo trojnásobné množstvo mandľového nápoja v závislosti od úrovne suchosti v tele.
3. Za stáleho miešania zmes privedieme do varu. Znížime teplotu na mierny var a varíme do mäkka, na koniec pridáme ghee maslo.
Benefity:
Tieto krémové ovsené vločky sú upokojujúcimi a výživnými zimnými raňajkami, ktoré vás udržia sýtych až do obeda. Podľa starodávneho ajurvédskeho textu nazývaného „Ashtanga Hrdayam“ sa odporúča konzumácia horúcich obilnín s mliekom, pretože podporuje aby naše telo bolo dostatočne pružné. Táto kaša vám môže pomôcť pokryť suché membrány hlienom, premazať nosové priechody, pľúca a tráviaci trakt vrátane hrubého čreva.
Dusená maslová tekvica
Ingrediencie:
- 1 čajová lyžičky ghee
- 1/4 čajovej lyžičky rasce
- 1/4 lyžičky rascových semienok
- 1/4 čajovej lyžičky semien feniklu
- 1/4 čajovej lyžičky semienok ajwainu
- 1/4 čajovej lyžičky semienok senovky gréckej
- 8-10 kari listov
- 1-1,5 cm kúsok zázvoru
- 1 cibuľa
- 2 šálky maslovej tekvice
- 1/4 čajovej lyžičky kurkumového prášku
- Štipka ajurvédskej čiernej soli
- Štipka koriandra (voliteľné)
- Semená granátového jablka (voliteľné)
Postup:
1. Zohrejme 1 ČL ghee na veľkej panvici na strednom ohni. Pridajme 1/4 lyžičky každého z týchto semien: rasca, fenikel, ajwain a senovka grécka - alebo našu zmes Agni Queen.
2. Miešáme a smažíme semiačka, kým necítime intenzívnu vôňu, zvyčajne 10-15 sekúnd. Veľmi dôležité, aby sme koreniny dôkladne miešali aby sa nepripálili. Pridáme 8 až 10 kari listov a 1-1,5 cm kúsok zázvoru (olúpaný a nastrúhaný) a varíme 5-10 sekúnd. Pridáme jednu cibuľu nakrájanú nadrobno a varíme 3 až 4 minúty.
3.Pridáme dve šálky olúpanej a na kocky nakrájanej maslovej tekvice, 1/4 ČL kurkumy a ajurvédskej čiernej soli podľa chuti. Varíme za stáleho miešania, kým nebude maslová tekvica dostatočne mäkká, aby sme ju mohli krájať lyžičkou - zvyčajne 15 až 20 minút.
Voliteľne môžeme hotové jedlo ozdobiť koriandrom a semiačkami granátového jablka. Tento lahodný recept si môžeme vychutnať s tortillami alebo ryžou a šošovicou podľa vlastného výberu.
Benefity:
Maslová tekvica vďaka jej žiarivo oranžovej farbe má veľa silných antioxidantov, vrátane vitamínu C, vitamínu E a betakaroténu. Antioxidanty pomáhajú predchádzať alebo spomaliť poškodenie buniek a znížiť zápal, čo môže znížiť riziko niekoľkých chronických ochorení. Koreniny použité pri príprave tohto jedla podporujú náš "tráviaci oheň", aby sme zúžitkovali čo najviac živín z tekvice.
Tekvicový chlebík
Ingrediencie:
- 2 čajové lyžičky mletého koriandra
- 700 – 800 g bio celozrnnej špaldovej múky (v závislosti od vlhkosti tekvice)
- 20 – 30 g čerstvého BIO droždia
- 300 ml vlažnej vody
- 1 čajová lyžica korenia Kurkuma Latte
- 1 polievková lyžica cukru Sharkara
- 2 – 3 polievkové lyžice čiernej soli
- 300 g tekvice
- 100 g mrkvy
- 60 g pražených, mletých lieskových orieškov
- ghee na vymastenie nádoby
Postup:
1. Droždie rozpustíme v malom kastroliku vo vlažnej vode a zmiešame s cukrom a trochou múky. Cesto prikryjeme a necháme 15 minút odpočívať.
2. So zvyšnou múkou primiešame soľ a koriander. Pridajte kysnuté cesto a svižne premiešajte, kým nebude hladké a vláčne. Cesto je hotové, keď sa odlepuje od okraja misy a už sa nelepí. Prikryjeme utierkou a necháme asi 30 minút kysnúť na teplom mieste bez prievanu.
3. Medzitým tekvicu umyjeme, ošúpeme, odstránime jadierka a nastrúhame dužinu. Najlepšie je uchovávať tekvicu pri izbovej teplote. Umyjeme a nastrúhame mrkvu. Primiešame tekvicu a mrkvu s opraženými, mletými lieskovými orieškami.
4. Nastrúhanú zeleninu postupne vymiesime s kysnutým cestom. V prípade potreby pridajte trochu špaldovej múky. Cesto by sa nemalo lepiť, ale nemalo by byť ani príliš tuhé.
5. Cesto prikryjeme a necháme kysnúť ďalšiu hodinu, kým nezdvojnásobí svoj objem. Opäť zľahka premiesime a sformujeme do bochníka. Tekvicový chlieb položíme na vymastený a múkou vysypaný plech alebo papier na pečenie. Nakrojme a prikryme bochník a necháme ho kysnúť ďalších 20-30 minút.
6. Pečieme v rúre pri 200°C cca. 50-60 minút. V prípade potreby vyberte chlieb z plechu na pečenie a otestujte poklepaním na spodnú stranu chleba a ak je to potrebné, dopečte ešte niekoľko minút alebo nechajte v teplej rúre.
7. Chlieb nechajte vychladnúť na mriežke.
Benefity:
Tekvice prichádzajú v mnohých druhoch, farbách a tvaroch a sú ikonickými zeleninami jesene a zimy. Ponúkajú širokú škálu chutných možností prípravy a nie je prekvapením, že babičky vedeli, ako túto všestrannú zeleninu využiť na maximum. Tekvica je plná živín, ako je beta-karotén, vitamíny B, horčík, vápnik, železo, fosfor a oxid kremičitý. Má tiež priaznivý pomer sodíka a draslíka. Tekvicové pokrmy sú ideálne pre ľudí s typom Váta alebo Pitta.
Kapustová polievka
Ingrediencie:
- 1/4 čajovej lyžičky koreninovej zmesi Trikatu Churna
- 4 šálky nakrájanej kapusty
- 1/4 šálky stonkového celera
- 1/4 čajovej lyžičky curry korenia
- 1 strúčik cesnaku, alebo naše korenie Asafoetida
- 1/4 čajovej lyžičky čerstvej petržlenovej vňate
- 1/2 lyžičky soli
- 1 cibuľa
Postup:
Pridajte všetky ingrediencie do veľkého hrnca. Pridajte toľko vody, aby bola zelenina zakrytá. Priveďte do varu, potom znížte teplotu na mierny var a prikryte. Varte 45 minút alebo kým zelenina nezmäkne.
Benefity:
S touto ľahkou a uspokojujúcou polievkou zarućene osviežite váš organizmus. Uvarená kapusta je nielen jemná a sladká, ale je aj skvelým čistiacim a lahodným doplnkom každej diéty. Po odpustoch osláv a spoločenských udalostí občas zatúžite po jednoduchšom a čistejšom jedle. Čistiaca kapustová polievka je dokonalým riešením na obnovenie rovnováhy a prípravy na jarné mesiace.
Cícerové curry s listovými zeleninami
Ingrediencie:
- 1 šálka cíceru
- 250g listovej zeleniny
- 1 čajová lyžička koreninovej zmesi Relaxed Vata
- 1 strúčik cesnaku
- 1 čajová lyžička horčicového semienka
- 1/2 čajová lyžička rasce
- 1 paradajka
- 1 cibuľa
Postup:
1. Namočte cícer cez noc. Po scedení privedieme ho do varu. Odstránme mydlový film, ktorý sa postupne vyplavý nahor. Pridajte 1/2 cibule a 1/2 soli.
2. Do druhého hrnca nasekáme zeleninu a privedieme do varu. Z koreniny a lyžičky vody pripravíme hustú korenistú pastu. Zvyšnú cibuľu a cesnak nakrájame nadrobno. Na panvici opražíme na oleji horčicové semienka a rascu, kým nezačnú pukať.
3. Pridajme koreninovú pastu a rozotrieme. Pridajte cibuľu. Po minúte pridajme cesnak. Po tridsiatich sekundách pridajme na listovú zeleninu.
4. Cícer varíme cca. hodinku kým nezmäkne, následne scedíme a pridáme cícer k zelenine a posolíme. Pár minút ich eśte spolu varíme.
Benefity:
Cícer niekomu môže prísť ťažko stráviteľný kvôli vysokému obsahu bielkovín a je považovaný za surovinu, ktorá pomáha spevniť uvoľnené alebo ochabnuté tkanivá. Toto jedlo s vysokým množstvom štipľavého korenia a kombináciou strukovín so zeleninou je špeciálne navrhnuté tak, aby sa zameralo na upokojenie Kapha dóše.
Našli ste v článku inšpiráciu? Zdieľaním tohto článku nám pomôžete, aby tieto zdravé zimné recepty sa dostali k čo najviac ľuďom :)
Spoznajte všetko na tému AJURVÉDA
Na záver 3 rýchle ajurvédske tipy na zimu
- Zdôraznite zohrievajúce jedlá: Počas zimy je dôležité zamerať sa na jedlá, ktoré sú teplé a výživné, ako sú polievky, dusené mäso a pečená zelenina. Korenie ako zázvor, škorica a kurkuma môžu tiež pomôcť zlepšiť krvný obeh a zahriať telo.
- Zostaňte hydratovaní: Napriek chladnému počasiu je dôležité zostať hydratovaný aj v zime. Pite veľa teplej vody, bylinkových čajov a polievok, ktoré vám pomôžu udržať telo hydratované a zabrániť prechladnutiu a chrípke.
- Praktizujte starostlivosť o seba: Zima môže byť obdobím zvýšeného stresu a zníženej hladiny energie. Aby ste tomu zabránili, urobte si čas na postupy starostlivosti o seba, ako je joga, meditácia a masáže, ktoré pomôžu vyrovnať vaše telo a myseľ. Zvážte ajurvédsku olejovú masáž, ktorá vám pomôže upokojiť pokožku a podporiť krvný obeh.
Novinky z blogu

Porovnanie Pilates Reformer pružín
Prečo je dôležité porozumieť odporu pružín na Pilates Reformeri? Pri cvičení na Pilates Reformeri zohrávajú pružiny hlavnú úlohu pri nastavovaní odporu a intenzity každého pohybu....

5 najlepších Pilates Reformer strojov na domáce cvičenie v Európe
Ak si už vyskúšal Pilates na reformeri a zamiloval si sa do neho (tak ako mnohí z nás), nie si v tom sám. Je to najobľúbenejšie cvičenie súčasnosti, ktoré každý mesiac hľadaj...

Obľúbené reformery od Elina Pilates
Vyberte si ideálny Pilates Reformer alebo Combo Chair podľa vašich potrieb. Či už hľadáte kompaktné riešenie pre domáce cvičenie, profesionálne vybavenie do štúdia alebo prémiový r...