Seriál o ajurvéde #2: 20 krokov ajurvédskej stravy na ceste k samoliečbe a vitalite
Základ tradičnej ajurvédy
K jedným z najznámejších výrokom gréckeho antického lekára Hippokrata patrí: „Nech je jedlo vaším liekom“. Ajurvéda doviedla zmysel spomínaného výroku do dokonalosti. Ako základy domu, aj liečba touto medicínskou vedou je postavená na pevných kameňoch (princípoch), ktorých dodržiavanie vedie k naštartovaniu procesov samoliečby a udržiavania celkovej vitality.
Ajurvédska strava je postavená na receptoch z varenej či dusenej zeleniny, ryži a koreninách podľa typu dóše.Vďaka správnej strave dodáme telu energiu, detoxikujeme organizmus, podporíme telo v samoliečbe a udržíme naše telo v dobrej kondícii v každom veku.
Audio verzia blogu o ajurvéde:
V ajurvéde rozoznávame 6 základných chutí potravín:
-
sladká (madhura) kombinácie elementu zeme a vody. Potraviny: mlieko, smotana, maslo ghí, celozrnné obilniny ako pšenica a ryža, med, zrelé ovocie, zelenina ako mrkva, cvikla a sladké zemiaky, z korenia napríklad bazalka, sladké drievko a fenikel.
-
slaná (lavana) kombinácie elementu vody a ohňa. Potraviny: morská a kamenná soľ, chaluhy a morské riasy.
-
kyslá (amla) kombinácie elementu zeme a ohňa. Potraviny: jogurt, kyslá smotana, ocot, citrusové ovocie, mango, tamarind, zaváraná zelenina a uhorky, fermentované potraviny, koreniny ako rasca a koriander.
-
ostrá (tikta) kombinácie elementu vzduchu a ohňa. Potraviny: cibuľa, cesnak, zázvor, reďkovka, horčica, z korenín čili, čierne korenie, asafoetida.
-
trpká (kashaya) kombinácie elementu zeme a vzduchu. Potraviny: nezrelý banán, brusnice, granátové jablko, hlúbovitá zelenina (brokolica, karfiol, kapusta, kel), okra, fazuľa, šošovica, petržlen, bazalka a korenia ako šafrán a kurkuma.
-
horká (katu) kombinácie elementu vzduchu a éteru. Potraviny: tmavozelená listová zelenina ako špenát, mangold, kel, púpava, rebarbora, horký melón, z korenín kurkuma a senovka grécka.
Dodržiavanie princípu individuality v ajurvédskej strave
Ajurvéda stavia nad všetky zásady princíp individuality. Ideálne stravovanie je odporúčané na mieru pre každého jednotlivca. Samotná ajurvéda rozlišuje u každého človeka tri základné životné energie (dóše) a ich kombinácie. Podľa tohto náhľadu má v sebe každý človek 3 dóše. Z rozdielu pomeru týchto životných energií vyplývajú rôzne vlastnosti aj potreby.
Spoznajte typy dóše v našom článku: SERIÁL O AJURVÉDE, MATKE MEDICÍNY: 1. ZÁKLADNÉ TYPY V AJURVÉDE 3 DÓŠE
20 krokov ajurvédy na ceste k samoliečbe a stravovanie podľa ajurvédy
Dodržiavanie princípov stravovania ajurvédy so sebou prináša významné zdravotné benefity – nabitie organizmu energiou, očistenie tela od škodlivých látok, predchádzanie chorôb. Ponúkame 20 základných princípov ajurvédy, ktoré vás budú na ceste k týmto benefitom sprevádzať:
- jedlo by malo byť vyberané s prihliadnutím na osobnú konštitúciu,
- dodržiavanie prestávok medzi jednotlivými jedlami,
- určenie obeda ako hlavného jedla, nakoľko je v tom čase najviac aktívne agni (tráviaci oheň),
- jesť výlučne pri pociťovaní hladu – neprejedať sa,
- venovať konzumácii dostatok času, neponáhľať sa,
- počas konzumácie je potrebné potravu veľa prežúvať,
- nepiť tesne pred jedlom ani po ňom (stravovať sa výlučne medzi 7 hodinou rannou a večernou),
- pravidelne udržiavať približne rovnakú porciu jedla, aby bol organizmu pripravený potravu dobre stráviť,
- vyhýbať sa studeným a ľadovým nápojom, nakoľko tieto oslabujú agni,
- vyhýbať sa nevhodnej kombinácii jedál, ktoré vyvolávajú zlé trávenie a tvorbu tzv. ámy (toxínov) – napr. ovocie by sa nemalo kombinovať s inými jedlami, správne je tiež vyhnúť sa kombinácii čerstvej a varenej zeleniny,
- obmedzovať konzumáciu polotovarov,
- jedlo pred konzumáciou opakovane nepredhrievať,
- zamerať sa na správny výber korení, podľa ajurvédy sú uprednostňované napr. (kurkuma, rímska rasca, koriander, kardamon, zázvor),
- uprednostnenie konzumácie bylín a potravín, ktoré majú, ktoré majú rovnaké vlastnosti ako prevládajúca dóša u človeka,
- vyhýbať sa jedlám, ktoré podporujú nerovnováhu prostredia (nekonzumovať pálivé jedlá v suchých oblastiach a mastné jedlá v močaristých oblastiach),
- nekombinovať potraviny s protichodnými vlastnosťami – potravín so zohrievajúcim a ochladzujúcim účinkom,
- dodržiavanie správneho poradia – nejesť tesne pred vykonaním malej, veľkej potreby,
- konzumované jedlá by nemali byť v rozpore so silou tráviaceho ohňa – ťažšie jedlá by sme mali jesť v čase, keď je náš tráviaci oheň najsilnejší,
- uprednostňovanie jedál, na ktoré sme zvyknutí, poprípade vyhýbať sa prudkému prechodu na iné jedlá (napr. jedenie sladkých a studených jedál u človeka, ktorý je zvyknutý na štipľavé a horúce),
- prispôsobovať konzumáciu jedál ročným obdobiam – je potrebné vyhnúť sa konzumácii studených a suchých potravín počas zimy a štipľavých a horúcich potravín počas leta.
Upozornenie na záver
Je dôležité podotknúť, že vyššie uvedené princípy sú stále podriadené princípu individuality. Preto je potrebné pozorne sledovať platnosť a účinnosť jednotlivých princípov počas vlastnej ajurvédskej praxe.
|