Čo je zdravý mikrobióm a ako sa starať o obnovu črevnej sliznice?

Čo je zdravý mikrobióm
 
Uvedomili ste si niekedy, aká dôležitá, je pre náš organizmus črevná mikrobióta? A máte vôbec predstavu o tom, ako mikrobióm v našom tele vyzerá, z čoho sa skladá a prečo by sme ho mali udržiavať v zdraví? V našom článku sa tentokrát venujeme práve téme o zdravý mikrobióm a starostlivosť o obnovu črevnej sliznice, ktorá má dôležitý význam pre náš zdravý organizmus a jeho fungovanie. V literatúre sa stretneme s oboma pojmami mikrobióta aj mikrobióm.
 
Niekoľko faktov o mikrobióme na úvod:
 
  • tvorba mikrobiómu je ovplyvnená pôrodom a najdôležitejší vývoj prebieha v prvých 3 rokoch života
  • dojčenie predstavuje významný faktor pre tvorbu zdravého mikrobiómu
  • pestrosť zloženia črevného mikrobiómu má vplyv na naše chute, imunitné reakcie, zdravotný stav a našu psychiku
  • váha tohto orgánu sa odhaduje na 1,5 - 2 kg
  • človek funguje ako jeden superorganizmus, ktorého metabolizmus je spojením mikrobiálnych a ľudských znakov
  • žijeme v symbióze s mikroorganizmami, ktoré nám vyrábajú a zabezpečujú to, čo potrebujeme pre prežitie
  • dokážu vyrábať molekuly podobné liekom a podieľať sa na produkcii niektorých vitamínov
Vypočujte si podcast na tému: Mikrobióm ako superorganizmus 
 


Čo je to ten mikrobióm a kde sa nachádza?


Termín mikrobióm použil prvýkrát nositeľ Nobelovej ceny Joshua Lederberg v roku 2001. Patria sem nielen baktérie, ale aj huby, parazity a vírusy. U zdravého človeka tieto zhluky pokojne koexistujú, spolu vytvárajú mikroklímu jednotlivých orgánov a žijú v symbióze. Ich najväčšie množstvo sa nachádza v tenkom a hrubom čreve, avšak mikrobiómy máme v celom tele. Dokonca fungujú ako styčná plocha s okolitým svetom. Trilióny mikrobiálnych baktérií žijú na našej koži, v nose, črevách, dýchacích cestách či uro-genitálnom trakte.

Mikrobióm začal byť označovaný ako posledný objavený ľudský orgán, pretože hrá množstvo kľúčových úloh pri podpore plynulého každodenného fungovania ľudského tela. Dokonca sa ukazuje, že správne fungujúci mikrobióm, zohráva dôležitú funkciu nielen v prevencii, ale tiež v liečbe niektorých ochorení. Nie nadarmo sa hovorí, že väčšina imunitného systému sídli v črevách a výskumy ukazujú, že od mikrobióty ho oddeľuje len jedna vrstva buniek. To znamená, že tieto dva systémy spolu veľmi úzko súvisia a fungujú v symbióze, preto ak sa darí jednému, zdravý je aj ten druhý. Rovnako existuje priame prepojenie medzi našimi črevami a mozgom. 
 
Fungovanie mikrobiómu má vplyv na šírenie nervových vzruchov a pri správnom osídlení podporuje tvorbu neurotransmiterov. Väčšina neurónov, ktoré nie sú v našom mozgu sa nachádza v črevách. Práve neuróny v črevách odumierajú oveľa skôr ako tie, čo sú v mozgu a preto hrajú možnú rolu v neurodegeneratívnych procesoch.

Ak 
dôjde k narušeniu tejto rovnováhy, spôsobenej infekčnými chorobami, niektorými diétami alebo dlhodobým užívaním antibiotík či iných liekov ničiacich tie dobré baktérie, dôjde k dysbióze, ktorá zastaví tieto normálne interakcie. V dôsledku toho sa telo môže stať náchylnejšie na choroby.

Úloha mikrobiómu pre zdravie človeka
  • Stimuluje imunitný systém

  • Rozkladá potenciálne toxické zlúčeniny v potravinách

  • Syntetizuje určité vitamíny a aminokyseliny, vrátane vitamínov B a vitamínu K

  • Svojimi tráviacimi enzýmami pomáha rozkladať zložitejšie sacharidy ako škroby a vlákninu, ktoré vo veľkom množstve nie sú ľahko stráviteľné

  • Poskytuje ochranu pred patogénnymi organizmami, ktoré sa do tela dostanú napríklad pitím alebo konzumáciou kontaminovanej vody alebo jedla

  • Prospieva zdraviu srdca a mnoho iného

  • Podporuje tvorbu endorfínov, ktoré podporujú dobrú náladu
 
To, akú má náš črevný mikrobióm kvalitu, sa vytvára počas celého života a ovplyvňuje ju množstvo faktorov. V prvých rokoch života sú významnými faktormi pre rozvoj mikrobiómu pôrod a dojčenie, neskôr strava, oxidačný stres a podobne. Každý človek má úplne jedinečnú sieť mikroflóry, ktorá je pôvodne určená jeho DNA. V priebehu generácií sa však počet mikroorganizmov, ktoré hostíme zmenšuje. 

Čo narušuje správne fungovanie mikrobiómu?

Na fungovanie mikrobiómu má vplyv rad vonkajších aj vnútorných faktorov. Narušiť ho môže zmena stravovania, vysoký stres alebo dlhodobé psychické problémy. Na jeho správnom fungovaní sa podieľa najmä celkový životný štýl. U ľudí, ktorí sú často vystavení stresu a stretávajú sa s rôznymi psychickými ťažkosťami, je väčšia pravdepodobnosť narušenia mikrobiómu. Na mikrobióm do veľkej miery vplýva strava a hygiena. Najväčším nebezpečenstvom pre náš mikrobióm je strata diverzity.
 
Častý prísun tuhej stravy s vysokým množstvom sacharidov, je pre žalúdok ťažkým orieškom na spracovanie. Nestrávené kúsky potravy sa v tomto prípade dostávajú aj do čreva a baktérie, ktoré pri tomto procese vznikajú, negatívne ovplyvňujú celkové rozloženie mikroorganizmov v čreve. Zvýšený pomer patogénnych mikroorganizmov má za príčinu vznik dysbiózy a premnoženie mikroorganizmov vylučujúce toxické látky, ktoré sa cez črevnú stenu môžu dostať až k organizmom a zapríčiniť ich nerovnováhu.
 
Najčastejšie ochorenia pri ktorých bol dokázaný súvis s narušením črevného mikrobiómu:
  • obezita
  • kožné ochorenia
  • autizmus
  • astma
  • depresie a chronická únava
  • problémy s trávením
  • Alzheimerova choroba, Parkinsonova choroba

Ako si teda udržať zdravé črevá a črevnú sliznicu? Tipy ako obnoviť mikrobióm

  • Konzumujte pestrú stravu a fermentované potraviny. Ak chcete posilniť váš mikrobióm a dosiahnuť aby bol rozmanitejší, zaraďte do vášho jedálnička rôznorodú stravu. Pred vynájdením chladničky v roku 1927 ľudia konzervovali jedlo prostredníctvom fermentácie (mlieko a zeleninu). Vaše črevá sa vám poďakujú pravidelným prísunom strukovín a ovocia, ktoré obsahuje veľa vlákniny a ktoré je bohaté na rast zdravých bifidobaktérií. Veľký význam má tiež prísun celozrnných potravín, orechov a zvýšené množstvo rastlinnej potravy vo vašej strave. Fermentované potraviny ako jogurty, kefír, ale aj kyslá kapusta vďaka zdravým baktériám zase chránia našu tráviacu sústavu pred zápalmi či chronickými ochoreniami. Pri problémoch s mliekom môžete skúsiť kefír z kozieho mlieka. Kefiran - heteropolysacharid - glukózo-galaktózové jednotky - produkovaný mnohými laktobacilovými kmeňmi má anti-tumorové, antifungálne, antibakteriálne účinky a pomaha regulovat imunitný systém.
  • Vyhýbajte sa antibiotikám. Antibiotiká fungujú tak, že zničia všetky baktérie, vďaka čomu sú veľmi účinné pri liečbe chorôb, ale veľmi zlé pre váš mikrobióm. Antibiotikum nedokáže rozpoznať rozdiel medzi dobrými črevnými baktériami a zlými baktériami a preto sú najväčším nepriateľom pre črevnú sliznicu a mikrobióm. Ak už ste nútení antibiotiká raz za čas užívať, nezabudnite k nim určite prihodiť aj probiotiká, ktoré sú plné živých baktérií, ktoré pomôžu zabezpečiť, aby sa vo vašich črevách rozvinuli najmä dobré typy baktérií. Medzi probiotiká patria aj polyfenoly z rastlinnej stravy, ktoré vyživujú naše črevné baktérie. Nájdeme ich v červenom hrozne, granátovom jablku či olivovom oleji.
  • Konzumujte prebiotiká vo forme prírodných druhov vlákniny. Tie sa sa rozkladom v hrubom čreve podieľajú na raste zdravých baktérií. Vďaka tomu pomáha udržiavať správnu hladinu cholesterolu a znižovať rýchly nárast hladiny cukru v krvi. Pre ženy sa odporúča denná dávka 25g a pre mužov 38g. Bez dostatočného prísunu nemôžu baktérie žijúce v našom mikrobióme produktovať dostatok mastných kyselín s krátkym reťazcom, ktoré majú protizápalové účinky. Trávením vlákniny sa v čreve vylučuje látka nazývaná "mucín", ktorá vystieľa a spevňuje steny ciev vďaka čomu ich chráni pred pretrhnutím, aby sa obsah čriev nedostal do okolitého prostredia.

  • Príklady a typy vlákniny: 
    • vo vode rozpustná vláknina: citrusy, jahody, ríbezle (najmä čierne), maliny, čučoriedky, jablká, hrušky, slivky, marhule, banány, šošovica, sója, ovos a ovsené vločky, strakatá fazuľa, zelená mungo fazuľa, cícer, nelúpaná naturálna ryža, mrkva, kaleráb, zemiaky, ľanové semienka, orechy, sušené ovocie (marhule, slivky, brusnice a pod)
    • vo vode nerozpustná vláknina: pšenica, raž, jačmeň, kukurica, zelenina, orechy, olejnaté semená
  • Znížte príjem tuku a mastných, vyprážaných, fritovaných, pečených a grilovaných jedál
  • Obmedzte príjem korenistých a dráždivých jedál
  • Hýbte sa, trávte čas na čerstvom vzduchu a buďte v psychickej pohode!

Je dôležité zachytiť signály začínajúcich ochorení ešte skôr ako sa prejavia, keď choroba ešte neprepukla a naučiť sa žiť zdravo. Všetci v sebe máme máme vírusy, baktérie, plesne a parazity, dôležitá je rovnováha medzi organizmami a našou imunitou. 

 

Pozrite si produkty z našej ponuky pre podporuje zdravého mikrobiómu:

Zinzino ZinoBiotic+ obsahuje zmes 8 prírodných druhov vlákniny, ktoré sa rozkladom v hrubom čreve podieľajú na raste zdravých baktérií.

Kurkumín elixír je 3x fermentovaná zhustená forma extraktu z podzemku kurkumy. Základom elixíru je extrakt z Kombuchy, ktorý podporuje rýchlejšie vstrebávanie účinných látok do tela.

Triphala jeden z najsilnejších prípravkov na prečistenie nielen tráviaceho systému, ale celého organizmu.

 

Zdroje: